Frankincensas

medisbosvelija

Sakoma, kad frankincensas auga nesventingose žemėse kurdamas aromatus iš uolų, vėjo, saulės ir lietaus.
Tūkstančius metų frankincensas naudotas daugybėje kultūrų ir yra vienas svarbiausių smilkalų ingredientų per visą istoriją. Daugiausiai žinomas kaip viena iš trijų dovanų, kurias išminčiai atnešė gimusiam Kristui.

Frankincensas yra bendrinis pavadinimas dervoms išgaunamoms iš bosvelijų medžių. Dar vadinamas – olibanum (angl.k.), ладан (rus.k.), luban (arabų k.), bosvelijos. Lietuviškai radau tris variantus – frankincensas, frankinsencas, frankinsensas. Kuris variantas teisingiausias, taip ir nesupratau… Botaninis vardas priklauso nuo rūšies: Boswellia sacra, Boswellia carterii, Boswellia serrata ir t.t.
Frakincenso pavadinimas kilęs iš dviejų žodžių – franc senąja prancūzų kalba reiškia tikras, tyras, laisvas; encence lotynų kalboje reiškia smilkyti. Arabiškas frankinsenco pavadinimas luban (al luban) reiškia pieniškas, baltas, ir atspindi pieniškas bosvelijų medelio ašaras, kurios išsiskiria įpjovus žievę.

frankis_sakai

Iš istorijos
Frankincensas buvo naudojamos nuo senų laikų. Babiloniečiai, asirai, egiptiečiai, romėnai, graikai ir kitos kultūros naudojo frankincensą religinėse ceremonijose, medicinoje ir kitur.
Buvo tikima, kad vienintelis dalykas, galintis įveikti fizinį barjerą tarp žemės ir dangaus, yra smilkalų dūmas. Frankincensas buvo vienas iš senovinių smilkalų mišinio Kyphi ingredientų. Egipto ceremonijose frankincensas buvo smilkomas auštant, mira – vidurdienį, kyphi – temstant. Graikų istorikas Plutarchas rašė, kad uosti Kyphi yra tas pats, kaip klausytis gražios muzikos, ir kad kvapas nugina dienos rūpesčius, užmigdo, sukuria šviesius ir gražius sapnus. Internete pilna informacijos kaip pasidaryti Kyphi smilkalus: wiki, Artistic witch, Ancient Egypt, Spirithouse, video, Fragrantica.

Daugelį amžių pagrindiniai frankincenso tiekėjai buvo pietų Arabijos karalystės. Transportavimo keliai buvo griežtai kontroliuojami, mokesčiai siekė net iki 25 %. Tuo metu frankincenso buvo sunaudojama daug didesniais kiekiais nei šiandien. Arabijos šalys klestėjo frankincenso dėka, panašiai kaip dabar dėl naftos. Kai romėnai pradėjo frankincensą plukdyti per Raudonąją jūrą, kai kurios dykumų gentys (pvz., gyvenusios dabartinėj Jordanijoj) prarado monopoliją ir smuko ekonomiškai. Radau iliustratyvų dokumentinį filmuką pasakojantį apie frankincenso kelią – nuo bosvelijos medžių augančių Omane iki Gazos, iš kur buvo plukdoma toliau į Europą: The Frankinsence Trail 

Egipto faraonė Hatshepsut suorganizavo ekspediciją į Punto žemę (apie 1500 m. pr. Kr.) tam, kad atsivežti frankincenso medžių į Egiptą. Sakoma, kad Deir el Bahari šventyklos terasose pavyko pasodinti 31 bosvelijų medelį, atsigabentus iš pietų.

egypt_punt

Frankincensas siejamas su dar viena legendine moterimi – Sabos karaliene. Biblijoje aprašomas pagoniškos Sabos karalystės valdovės vizitas (apie X a. pr. Kr.) pas Izraelio karalių Saliamoną. Laikoma, kad tai buvo kaip diplomatinė misija su tikslu išplėsti prekybinius ryšius, greičiausiai kalba ėjo apie frankincensą, nes tuo labiausiai garsėjo Sabos karalystė. Dar sakoma, kad Sabos karalienė vyko pati pas Saliamoną pasisemti išminties. Saliamonas buvo laikomas vienu galingiausių ir išmintingiausių to meto valdovų. Anot legendos, grįžusi į savo šalį Sabos karalienė pagimdė Saliamono sūnų, kuris davė pradžią Abisinijos (dab. Etiopija) dinastijai. Keli dokumentiniai filmukai apie Sabos karalienę: 1, 2,  3.

The visit of the Queen of Sheba to King Solomon

Dar frankincensas siejamas su viena mitologine būtybe – stebuklinguoju paukščiu Feniksu, kuris kas 500 metų sudega ir atgimsta iš pelenų. Sakoma, kad Fenikso lizdas yra iš frankincenso ir miros medžių šakelių, o Feniksas minta ne grūdais ar žolėm, o frankinsenso lašais ir amomum (juodasis kardamonas?) sultimis.

Panaudojimas
Daugiausiai frankincensas buvo naudojamas smilkant kaip auka dievams.
Taip pat buvo smilkomas prie numirusiųjų kūnų. Sakoma, kad Romos imperatorius Neronas savo mylimosios laidotuvėms sudegino visą vienų metų frankinsenco derlių.
Egiptietės naudojo kosmetikoje. Ne viename šaltinyje radau, kad frankincensas gerina odos tonusą, lėtina raukšlių atsiradimą.
Nuo senų laikų iki dabar naudojamas įvairiausių vabzdžių atbaidymui. Romėnai ir graikai naudojo ir namų kvėpinimui. Omane iki šių dienų frankincensas naudojamas drabužių kvėpinimui.

Išsamiai apie panaudojimo būdus – Kvapų namų aprašymas.

Parfumerijoje
Frankincenso eterinis aliejus yra vienas iš pagrindinių ingredientų smilkaliniuose, rytietiškuose ir pudriškuose kvepaluose, citrusiniuose odekolonuose. Kvepaluose paryškina ir modifikuoja citrusus, gėliniams kvapams prideda dūmiškumo.

Fizinis poveikis
K. Schnaubelt rašo, kad smilkalinės bosvelijos (B. sacra/B.carterii) aliejus vartojamas nusilpus imuninei sistemai, sergant astma ir depresija.

G. Mojay rašo, kad frankincensas pagilina kvepavimą, paleidžią įtampą krūtinėje. Tą patvirtina ir klinikiniai tyrimai. Pavyzdžiui, ši studija tyrė Boswellia serrata poveikį serganties bronchine astma.

Dar viena liga, kurios gydymui naudojamas frankincensas – artritas. Daugiau informacijos apie studijų rezultatus.

Nemažai studijų atliekama ir dėl frankincenso gydomojo poveikio sergatiems vėžiu.

Šios knygos autorius Dr. David Hill siūlo bosvelijas naudoti kiekvieną dieną, profilaktikai. Pasakojimas apie frankinsencą ir jo medicininį poveikį (taip pat ir vėžinėms ląstelėms) šiame Dr. Hill webinare.

Emocinis poveikis
Anot R. Tisserand, tradiciškai frankincensas naudotas blogų dvasių išvarymui iš ligonių. Į tas blogąsias dvasias galima žiūrėti labiau kaip manijas, baimes, nerimą, kurie gali save manifestuoti per fizines negalias.

Anot D. Macdonald, frankincensas sugeba išvalyti dvasią nuo negatyvumo, tamsos, apgaulės. Sujungdamas dvasią su vidine šviesa, nuima tamsos šydą nuo akių, sugriauna vidines sienas, proto sukurtus barjerus.
Frankincenso aliejus būdamas ypatingai galingas, tuo pat metu yra švelnus, kaip mylintis tėvas, kuris globoja ir saugo. Frankincensas padeda sukurti sveiką ryšį su tėvu, pajusti tėvišką meilę, surasti savyje sveiką vyriškumą.

G. Mojay teigia, kad frankincensą galima naudoti esant nervinei įtampai, emociniam išsekimui. Geras antidepresantas, sugeba nuraminti mintis, suteikia ramybės. Frankincensas padeda susifokusuoti, suteikia daugiau sąmoningumo. Kai mes jaučiamės užgniaugžti kasdienybės arba per daug apsunkinti prisirišimų prie praeities, frankincensas gali padėti išsilaisvinti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: